• Home
  • Onze vrienden
  • Contact

Hoe belangrijk is sportcardiologie voor jou als sporter?

Mensen kunnen ambitie hebben voor sporten. Maar het kan soms niet zonder meer gebeuren. Er kunnen soms onderliggende gezondheidsissues zijn waar je als sporter rekening mee moet houden alvorens je er hard tegenaan gaat. Een van die zaken is de werking van het hart. Het is belangrijk om vroegtijdig een bezoek te brengen aan de sportcardioloog, wil je veilig sporten en jezelf beschermen. Het moet allemaal niet ten gunste van jezelf per slot van rekening. Met sportcardiologie wordt onderzocht of de sporter risico loopt op hartproblemen en plotselinge sterfte tijdens of na inspanning. Sporters verschillen in geslacht, leeftijd, sportdisciplines, maar ook qua leefstijl. Hierdoor zijn er verschillende vormen van cardiovasculair risico’s en is onderzoek noodzakelijk. Ieder mens is anders.  

Sportcardiaal nazicht 

Het sportcardiaal nazicht is vereist bij een afwijkend elektrocardiogram (EKG) of een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel. Bij voorkomens van familiale hartziekten, suikerziekte, hogere leeftijd, hoge bloeddruk, etc. is er sprake van een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel. Het sportcardiaal nazicht omvat een gerichte anamnese en klinisch onderzoek, aangevuld met een electrocardiogram (EKG) in rust. Bij personen ouder dan 35 jaar wordt soms een inspanningselektrocardiogram op de fiets uitgevoerd. De sportcardioloog krijgt hierdoor duidelijker zicht op hartritmestoornissen en vernauwing van kransslagaders. Vervolgens kan er een echocardiografie worden uitgevoerd om zo de hartfunctie te evalueren en structurele afwijkingen uit te sluiten. Dit onderzoek brengt in beeld de anatomie van het hart, de pompfunctie, de werking van de hartkleppen en de bloedstroom via het Doppler-effect. Een hartecho kan worden gemaakt via de borstkas aan de buitenkant of via de slokdarm aan de binnenkant.  
Mag je wel of niet sporten?
Het resultaat van het sportcardiologisch onderzoek verschilt per persoon. Als je als sporter niet in de risicogroep van hartproblemen tijdens het sporten zit, dan kun je gerust verder met je sportbeoefening. Is er een hartziekte bij je ontdekt, dan betekent het dat je tijdens de behandelingsduur niet of minder intensief mag sporten. Bij een hartziekte met hoog risico krijg je sportverbod. Je hoeft als sporter niet geheel afgekeurd te zijn, maar met medische behandeling kun je, indien in de veilige zone, terugkeren tot het sporten al dan niet in aangepaste vorm. 

Kaizen Gym
Schinkeldijkje 16N
1432 CE Aalsmeer 

https://kaizengym.nl/  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Blijf op de hoogte!

Related Articles